Wat te doen als je gedagvaard bent?

23 februari 2019

Posted in Financiën en Verzekeringen

Als je op een zekere dag een dagvaarding in de brievenbus krijgt, dan heb je wellicht geen idee wat je nu precies moet doen. Je hebt wellicht geen ervaring met dagvaardingen. Uiteraard zijn er mensen die dagelijks worden gedagvaard. Denk aan malafide huurbazen die dagelijks door verschillende huurders en schuldeisers worden gedagvaard. Deze mensen weten vaak precies hoe ze daar op moeten reageren. Vaak zullen zij de boel gaan rekken door uitstel te vragen en het proces zo lang mogelijk te laten duren. Uiteindelijk, zo redeneren zij, is het hele proces meer slopend voor de eiser, want de gedaagde heeft immers zoveel ervaring met rechters en procedures, dat zij er inmiddels allang aan gewend zijn. Maar als je niet over deze twijfelachtige ervaring beschikt, dan wil je wel graag weten wat je moet doen als je gedagvaard bent. Wat je moet doen is niet altijd bij elke dagvaarding hetzelfde. Als je een dagvaarding ontvangt om voor de Kantonrechter te verschijnen, dan kun je bijvoorbeeld in eigen persoon om uitstel vragen en een verweerschrift indienen. Maar als je door de deurwaarder gedagvaard wordt, dan moet je eerst goed kijken of je voor de rechter moet verschijnen of als er juist sprake is van een zogenaamde rolzitting. In het laatste geval moet je verplicht een advocaat inschakelen die namens jou uitstel kan vragen of een verweer op kan stellen. Doe je dit toch zelf, dan verlies je de zaak direct. Overigens is het bij elke dagvaarding van belang dat je reageert en opdaagt tijdens de uiteindelijke zittingsdatum. Doe je dat namelijk niet, dan verlies je de zaak automatisch. Ook al ben je onterecht gedagvaard en ook al kun je dat met hard bewijs aantonen, als je niet opdaagt, dan verlies je altijd. Soms hoopt men daar ook op als men een dagvaarding opstelt. Dus kom altijd op voor je recht en reageer altijd als je gedagvaard bent. Mocht je graag precies willen weten wat je het beste kunt doen, of je bijvoorbeeld een advocaat moet inschakelen of niet, dan kun je terecht bij Sociaal verhaal. Zodra je gedagvaard bent, dan kun je bellen met Sociaal Verhaal voor gratis juridisch advies. Je kunt dan uitleggen wat voor soort dagvaarding je hebt gekregen, waar je moet verschijnen en wat de aanklacht is. De medewerker van Sociaal Verhaal kan je dan direct al vertellen wat jouw volgende stappen moeten zijn. Tevens kan de medewerker je adviseren over de te volgen koers. Tijdens het hele proces kun je uiteraard altijd om hulp vragen.

Vraag Sociaal Verhaal als je gedagvaard bent

Het is belangrijk dat de hulp inschakelt van een ervaren en deskundige partij die onafhankelijk is en goed in kan schatten wat de beste opties zijn. Daarom doe je er voor je eigen gemoedsrust goed aan om contact op te nemen met Sociaal Verhaal. Via sociaalverhaal kun je alvast meer informatie lezen over de hulp die Sociaal Verhaal kan bieden. Zo kun je onder andere een beroep doen op Sociaal Verhaal als je gedagvaard bent met het oog op één van de volgende onderwerpen:

  • Energie afgesloten
  • Beslag op inboedel
  • Ontslag
  • UWV bezwaar maken

Dus ook als je geen dagvaarding hebt ontvangen maar volgens je gevoel onterecht bent ontslagen, dan kun je altijd contact opnemen met Sociaal verhaal.

Direct advies van Sociaal Verhaal

Als je meteen advies wilt omdat je flink in de stress zit, dan kun je contact opnemen via de telefoon. Het telefoonnummer vind je op sociaalverhaal.com. Je kunt ook je gegevens invullen via het contactformulier op de site en dan word je zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn