Alles over zoogdieren.

14 juli 2019

Posted in Dieren en Toebehoren

Ben jij geïnteresseerd in dieren en wil je meer weten over allerlei diersoorten? Neem dan een kijkje op dierenwiki. dierenwiki is een uitgebreid platform met informatie over allerlei soorten dieren. Zo ook over de zoogdieren. Zoogdieren vormen een klasse van meestal warmbloedige dieren die hun jongen zogen: dit houdt in dat de moederdieren melk produceren en hun jongen hiermee voeden. Tot de moderne zoogdieren worden ruim 5500 soorten gerekend in meer dan 1250 geslachten, in ruim 150 families en in bijna 30 ordes. De zoogdieren kennen zowel vliegende als zwemmende en zowel vleesetende als plantenetende.

De uiterlijke kenmerken van zoogdieren

Zoogdieren zijn altijd gewervelde dieren. Dit houdt in dat zij dus een skelet hebben, in hun skelet hebben zij altijd zeven nekwervels, dit geldt zowel voor een giraffe als voor een muis! De lengte van de zoogdier speelt dus geen rol. Enkel de luiaard en de lamantijn, dit is een soort zeekoe, hebben geen zeven nekwervels maar negen nekwervels.

Zoogdieren zijn warmbloedig en halen adem met hun longen. Een voordeel van warmbloedig zijn, is dat zoogdieren dus op meerdere plekken overleven, zoals onder andere poolgebieden. Een deel van het lichaam van een zoogdier is begroeid met haren. De functie van deze haren zijn het vasthouden en verliezen van lichaamswarmte, echter kan dit soms ook dienen als een camouflage of voor het imponeren van tegenstanders. Sommige zoogdieren hebben haar dat dient als een soort verdediging, bijvoorbeeld de stekels van een egel. Of als tastzin, hiermee bedoelen we de snorharen van een kat. Soms is maar een heel klein deel van het lijf behaard, dan hebben ze bijvoorbeeld alleen snorharen of staartharen. Wat ook voorkomt bij enkele zoogdieren is dat ze enkel in een bepaalde periode behaard zijn. Als zoogdieren het te warm krijgen, kunnen zij net zweten, ze hebben immers zweetklieren. Het laagje water op de huid laat ze vervolgens weer afkoelen.

Er zijn dus ontzettend veel soorten zoogdieren, enkele voorbeelden van zoogdieren zijn:

 • Alle soorten muizen (veldmuizen, gewone bosspitsmuis en de Noorse woelmuis etc.)
 • Eekhoorns
 • Mol
 • (Wilde) zwijnen
 • Wolven
 • Dolfijnen
 • De mens
 • Katten en poezen
 • Neushoorns
 • Giraffen
 • Ijsberen
 • Alle walvisachtigen

Hoe krijgen zoogdieren hun nakomelingen?

Bij zoogdieren komt natuurlijk ook voortplanting voor, dit gebeurt door een penis in een vagina te brengen en vervolgens de sperma de bevruchting inwendig plaats te laten vinden. De zaden vanuit de penis van het mannetje bevruchten de eileiders van het vrouwtje. Dit gaat dus precies hetzelfde in zijn werking als hoe de mensen het doen. De meeste zoogdieren worden levend geboren. De enige uitzondering is het vogelbekdier, deze legt namelijk eieren.

Echter is er wel een verschil in de ontwikkeling bij de geboorte. Zo worden enkele zoogdieren, zoals konijnen en beren, naakt en blind geboren in een hol. De eerste paar weken hebben zij veel zorg nodig van de moeder. Katten worden eveneens met gesloten ogen geboren, maar zijn vaak al wel behaard, ook bij deze zoogdieren is de zorg van de moeder in de eerste paar weken nodig. Kuddedieren baren hun jong zo dat wanneer zij geboren zijn, ze al zo ver ontwikkeld zijn en binnen een uur al kunnen lopen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn